NEFES KREDİSİNİN AZAMİ LİMİTİ 100 BİN TL OLDU

TOBB'nin katkıları ve oda ve borsaların destekleri ile KOBİ niteliğindeki üyelerimize, TOBB NEFES KREDİSİ kampanyası başlatılmış olup,

Borsa üyelerimizi bu kampanya hakkında bilgilendirme mesajı yayınlayan, Yönetim Kurulumuz Başkanı Sayın Namık KİBAROĞLU mesajında;

Borsamız üyelerinin kullanacağı kredi azami limitinin 100 bin tl'ye çıkarıldığını söyledi.

TOBB Nefes Kredisi Nedir?

• TOBB üyesi KOBİ'ler finansmana erişimde sıkıntılar yaşıyordu.

• Yüksek ticari kredi faizleri, KOBİ'ler üzerinde baskı oluşturuyordu.

• TOBB ve Oda-Borsalar, mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırmak için harekete geçti.

• TOBB, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminat desteği ile Ziraat Bankası ve Denizbank ile anlaştı.

• TOBB üyesi KOBİ'ler yıllık yüzde 9,90 (aylık yüzde 0,825) faiz oranı ile 12 ay (eşit taksitli) vadeli TOBB Nefes Kredisi'nden yararlanabilecek.

• TOBB Nefes Kredisi'nde KOBİ'lere KGF yüzde 85 oranında kefalet sağlayacak.

TOBB Nefes Kredisi'ne nasıl başvurulacak?

• TOBB üyesi KOBİ, üye olduğu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.

• KOBİ, Oda-Borsadan aldığı faaliyet belgesi ile Ziraat Bankası ya da Denizbank Şubelerine TOBB Nefes Kredisi Başvurusu yapacak.

• Ziraat Bankası ya da Denizbank, KOBİ'nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak.

• Bankalar ve KGF, KOBİ'nin krediye uygunluğu değerlendirecek.

• Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KOBİ'ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.

TOBB Nefes Kredisi kullanmak isteyen KOBİ'lerin dikkat etmesinde yarar olan önemli noktalar

• KOBİ: Cirosu 40 milyon TL'den az ve çalışan sayısı 250'den az TOBB üyesi tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketler

• Kredi Üst Limiti: Nefes Kredisi üst limiti il ve ilçelere göre 50.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. İliniz/ilçenizdeki limiti öğrenmek için üyesi olduğunuz oda/borsa veya banka şubesi ile irtibata geçebilirsiniz.

• TOBB Nefes Kredisi, ticari nakdi kredidir. Bireysel amaçlı kullanılmaz.

• KOBİ'ler TOBB Nefes Kredisi'nden sadece 1 kez yararlanabilir.

• TOBB Nefes Kredisi, bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapaması için kullandırılmaz.

• TOBB Nefes Kredisi başvuruları, bankalar ve KGF tarafından yapılacak değerlendirme sonucu kesin onaya dönüşecektir.

• KGF, KOBİ'ye Hazine Müsteşarlığı'nın ayırdığı kaynaktan kefalet sağlar.

• Kredi değerlendirme sürecinde TOBB, Oda ve Borsaların herhangi bir yetkisi yoktur.

• TOBB Nefes Kredisi başvurusunda, bankaların 250 TL dosya masrafı ve Hazine Müsteşarlığı’nın kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında KOBİ'lerden herhangi bir masraf ve komisyon talep edilmeyecektir. " dedi

Saygılarımla,

Namık KİBAROĞLU