Bafra
+7...+8° C

TOBB Nefes Kredisi Nedir?

• TOBB üyesi KOBİ'ler finansmana erişimde sıkıntılar yaşıyordu.

• Yüksek ticari kredi faizleri, KOBİ'ler üzerinde baskı oluşturuyordu.

• TOBB ve Oda-Borsalar, mevduatlarını üyelerine kredi olarak kullandırmak için harekete geçti.

• TOBB, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) teminat desteği ile Ziraat Bankası ve Denizbank ile anlaştı.

• TOBB üyesi KOBİ'ler yıllık yüzde 9,90 (aylık yüzde 0,825) faiz oranı ile 12 ay (eşit taksitli) vadeli TOBB Nefes Kredisi'nden yararlanabilecek.

• TOBB Nefes Kredisi'nde KOBİ'lere KGF yüzde 85 oranında kefalet sağlayacak.

TOBB Nefes Kredisi'ne nasıl başvurulacak?

• TOBB üyesi KOBİ, üye olduğu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.

• KOBİ, Oda-Borsadan aldığı faaliyet belgesi ile Ziraat Bankası ya da Denizbank Şubelerine TOBB Nefes Kredisi Başvurusu yapacak.

• Ziraat Bankası ya da Denizbank, KOBİ'nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak.

• Bankalar ve KGF, KOBİ'nin krediye uygunluğu değerlendirecek.

• Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KOBİ'ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.

TOBB Nefes Kredisi kullanmak isteyen KOBİ'lerin dikkat etmesinde yarar olan önemli noktalar

• KOBİ: Cirosu 40 milyon TL'den az ve çalışan sayısı 250'den az TOBB üyesi tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketler

• Kredi Üst Limiti: Nefes Kredisi üst limiti il ve ilçelere göre 50.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. İliniz/ilçenizdeki limiti öğrenmek için üyesi olduğunuz oda/borsa veya banka şubesi ile irtibata geçebilirsiniz.

• TOBB Nefes Kredisi, ticari nakdi kredidir. Bireysel amaçlı kullanılmaz.

• KOBİ'ler TOBB Nefes Kredisi'nden sadece 1 kez yararlanabilir.

• TOBB Nefes Kredisi, bankaların daha önce kullandırdıkları kredilerin kapaması için kullandırılmaz.

• TOBB Nefes Kredisi başvuruları, bankalar ve KGF tarafından yapılacak değerlendirme sonucu kesin onaya dönüşecektir.

• KGF, KOBİ'ye Hazine Müsteşarlığı'nın ayırdığı kaynaktan kefalet sağlar.

• Kredi değerlendirme sürecinde TOBB, Oda ve Borsaların herhangi bir yetkisi yoktur.

• TOBB Nefes Kredisi başvurusunda, bankaların 250 TL dosya masrafı ve Hazine Müsteşarlığı’nın kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında KOBİ'lerden herhangi bir masraf ve komisyon talep edilmeyecektir.