Bafra
+7...+8° C

Ekonomi

 

 

 

 

 

 

Ekonomi

Samsun-Bafra Grubu: Samsun, Maden, Canik, Evkaf, Bafra, Alaçam, Çarşamba, Sinop, Gerze tütünleri bu grubu oluşturur. Bu gruptaki tütünler çok düşük oranda nikotinli, küçük boyutlu, kırmızı, açık kırmızı renkli, ince damarlı, ince nesiçli elastikiyeti, yüksek, tok içimli, tatlı aromatik kokulu tütünlerdir. Yabancı sigara üreticileri sigara harmanlarını ıslah etmek aromatik özelliklerinden dolayı kalitelerini yükseltmek, lüks harmanların nefasetini artırmak, tok içimli çeşitler yapmak maksadıyla bu tütünleri talep etmektedirler.

Özellikle Bafra tütünleri Dünyanın en yüksek evsaflı sigara tütünleri olarak devamlı aranmıştır. Küçük boyutları, ince nesiçleri, parlak ve cazip renkleri kendilerine has kokuları, sigara verimleri, tat-lezzet ve içimi itibarıyla eşi bulunmayan tütünler olmuşlardır.[6]

Dünya sigara harmanlarının Samsun-Bafra tütünü ihtiyacına karşılık üretimin az olması ve giderekte azalması bu tütünlerin harmanlarda az kullanılmasına sebep olmuştur. Marmara bölgesi tütünlerinde olduğu gibi bu tütünlerin üretimi de devamlı düşmektedir.

 

Son yıllarda görülen kalkınma ve sanayileşme çabalarına rağmen, İlçemiz nüfusunun yaklaşık % 40 ‘I, kırsal kesimde yaşamaktadır. Tarım ve hayvancılık sektörü toplam istihdamın büyük bir kısmına iş alanı olma özelliğini sürdürmektedir. Şehir nüfusu da yine büyük oranda tarımsal faaliyet ile ilgili uğraşmakta, dolayısıyla tarımsal üretim, toplam üretim içindeki ağırlığını korumaktadır.
 
Tarım sektörü; temel gıda maddeleri üretimi ile beslenme sorununun çözümünde, yeterli sermaye oluşumu ile diğer sektörlerin alt yapılarının oluşmasında, tarımsal ürünlere dayalı sanayi kollarına hammadde temininde, yurt dışına ihracat imkanı ile döviz girdisi temininde, ilaç sanayisinin gelişmesinde ve yurt içindeki bölgeler arası kalkınmışlık farklarının ortadan kaldırmasında önemli fonksiyonları üstlenmiş ana üretim sektörlerinden biridir.
 
Ülkemiz tarım ülkesi olarak bilinmesine rağmen, son zamanlarda görülen yoğun ve bilinçsiz tarımsal üretim uygulamaları, veraset yoluyla toprağın parçalanması gibi sebeplerle bu özelliğini kaybetmekte ve bazı tarımsal ürünleri ithal etmektedir. İlçemizde çiftçi ailelerin kullandığı toprak büyüklüğü genellikle küçük aile işletmesi ölçeğinde olup, ortalama işletme büyüklüğü 1-50 dekar arasındadır.Bu arazi ölçeğine sahip çiftçi sayısı, toplam aile sayısının %90 ı oluşturmaktadır. Bu kişilerin sahip oldukları arazi miktarları toplam tarım arazisinin % 65 ‘idir

 

Tarımsal Yapı

 

TARIMSAL YAPI

ARAZİ VARLIĞI

 

TOPLAM ARAZİ VARLIĞI
ARAZİ TÜRÜ MİKTARI(Ha) YÜZDE(%)
Orman ve Fundalık 55.623 38,18
Çayır-Mera 9.200 6,31
Kültüre Elverişli Ol.Arazi 8.700 5,97
Göller 4.390 3,01
Tarım Arazisi 67.787 46,53
TOPLAM 145.700 100

 

İLÇEDEKİ  TARIMSAL SANAYİ

İlçemizde 14 adet un fabrikası, 7 adet pirinç fabrikası, 1 adet yağ fabrikası, 4 adet süt işleme tesisi, 2 adet salça fabrikası, 2 adet balık unu ve yağı tesisi, 2 adet soğuk hava deposu ve paketleme tesisi 1 adet yem fabrikası bulunmaktadır.

 

BİTKİSEL ÜRETİM

SEBZE ÜRETİM MİKTARLARI

ÜRÜNLER EKİLEN ALAN VERİM ÜRETİM
 (Dekar)  (Kg/da)  (Ton)
Lahana (Beyaz)      20000 3500 70000
Lahana (Kırmızı)    23000 3500 80500
Lahana (Karayaprak) 250 1000 250
Marul (Göbeklİ)     400 1000 400
Marul (Aysberg)     50 1000 50
Marul (Kıvırcık)    6500 1000 6500
Ispanak              7500 1000 7500
Pırasa              4000 3500 14000
Pazı                50 1000 50
Semizotu            75 1500 112.5
Tere                60 1000 60
Dereotu             75 1000 75
Nane                25 1000 25
Maydonoz            250 1000 250
Roka                60 1000 60
Fasulye (Taze)      4000 1000 4000
Bakla (Taze)        50 1000 50
Bezelye (Taze)      2000 1000 2000
Barbunya Fasulye    750 1000 750
Bamya               300 500 150
Balkabağı           750 2000 1500
Kavun               7500 3500 26250
Karpuz              10000 7000 70000
Kabak (Sakız)       600 2000 1200
Hıyar (Sofralık)    500 4000 2000
Patlıcan            2000 3000 6000
Domates (Sofralık)  8000 5000 40000
Domates (Salçalık)  1000 5000 5000
Bıber (Dolmalık)    3000 3000 9000
Biber (Sivri)       1200 3000 3600
Biber (Çarliston)       1800 3000 5400
Biber (Salçalık)    27000 3000 81000
Soğan (Taze)        300 1000 300
Havuç               150 3000 450
Turp (Bayır)        2500 3000 7500
Turp (Kırmızı)      750 3000 2250
Kereviz (Kök)       50 2000 100
Kırmızı Pancar      1000 3000 3000
Karnıbahar          7500 2000 15000
Brokoli             2000 1000 2000
Mantar (Kültür)     kg/m2 500 20 10

 

 

TARLA BİTKİLERİ ÜRETİM MİKTARLARI

ÜRÜNLER   EKİLEN ALAN (dekar) HASAT EDİLEN ALAN  (dekar) VERİM (kg/da) ÜRETİM MİKTARI (ton)
Buğday (Diğer)   210000 210000 425 89250
Arpa (Diğer)   1000 1000 350 350
Çavdar   300 300 350 105
Yulaf (dane)   600 600 150 90
Mısır (dane) 1.ekiliş 10000 10000 900 9000
  2.ekiliş 18000 18000 700 12600
Çeltik 1.ekiliş 93000 93000 900 83700
  2.ekiliş 20000 20000 900 18000
 Tritikale (dane)   3500 3500 400 1400
 Fasulye (Kuru)   4000 4000 125 500
 Fiğ (dane)   100 100 200 20
 Tütün   55000 55000 110 6050
Şeker Pancarı   25 25 7000 175
Ayçiçeği 1.ekiliş 2500 2500 335 837.5
  2.ekiliş 500 500 290 145
Soya 1.ekiliş 100 100 335 33.5
  2.ekiliş 100 100 300 30
Soğan (Kuru)   650 650 2000 1300
Sarımsak (Kuru)   110 110 2000 220
Patates 1.ekiliş 3000 3000 3000 9000
Yonca  Yeşil ot*     6000 3900
   Kuru ot* 650 650 1500 975
Korunga  Yeşil ot*     1600 560
   Kuru ot* 350 350 400 140
 Fiğ (ot)  Yeşil ot* 107000 107000 1400 149800
   Kuru ot*   0 350 37450
bezelyesi  Kuru ot*     500 25
 Mısır (Silajlık) 1.ekiliş 10000 10000 5000 50000
  2.ekiliş 30000 30000 4000 120000
Sorgum  Yeşil ot*     2000 1500
      (ot)  Kuru ot* 750 750 700 525

 

 

ÖRTÜ ALTI SEBZE EKİLİŞ ALANLARI 

ÜRÜNLER PLASTİK SERA YÜKSEK TÜNEL ALÇAK TÜNEL
Ekilen alan Verim Üretim Ekilen alan Verim Üretim Ekilen alan Verim Üretim
 (Dekar)  (Kg/Da)  (Ton)  (Dekar)  (Kg/Da)  (Ton)  (Dekar)  (Kg/Da)  (Ton)
Hıyar               64 18000 1152 75 7000 525 75 4000 300
Patlıcan            5 5000 25 100 4000 400 125 4000 500
Domates             5 25000 125 150 10000 1500 150 5857 878.55
Marul Kıvırcık          175 1000 175 400 1000 400
Toplam 74     500     750    

MEYVE ÜRETİM MİKTARLARI

  Toplu meyvelikler Dağınık ağaç Toplam meyve veren ağaç sayısı Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton)
  Kapladığı Ağaç sayısı sayısı
Meyveler Alan Meyve veren Meyve Meyve veren Meyve
  (Dekar) yaşta vermeyen yaşta yaşta vermeyen yaşta
ARMUT               133 3430 3000 59250 9000 62680 30 1,880.40
AYVA                5 150   5100 5400 5250 25 131.25
ELMA (GOLDEN)       2 60   18500 2050 18560 30 556.80
ELMA (STARKING)     2 60   23500 4000 23560 30 706.80
ELMA (AMASYA)             6000 1500 6000 30 180.00
ELMA (GRANNYSMITH)  102 3780 7200 18000 3500 21780 30 653.40
ELMA (DİĞER)        329 2000 28100 26500 6500 28500 30 855.00
MUŞMULA       600 1200 600 16 9.60
ERİK 15 1660 2500 3800 5200 5460 30 163.80
KİRAZ 511 2750 27650 9000 6200 11750 20 235.00
ŞEFTALİ (NEKTARİN) 34 1060 300 850 900 1910 20 38.20
ŞEFTALİ (DİĞER) 61 1000 1400 4750 2000 5750 20 115.00
VİŞNE 17 80 600 1250 1400 1330 15 19.95
CEVIZ               4408 2450 41000 4500 6000 6950 15 104.25
FINDIK (1)          22120 1106000       1106000 1.5 1,659.00
KESTANE                   1050 120 1050 20 21.00
ÇILEK (2)           50           1500 75.00
DUT                       4250 1300 4250 40 170.00
INCIR                     4250 1300 4250 40 170.00
NAR                 41 500 1840 950 750 1450 26 37.70
TRABZON HURMASI           350 450 350 27 9.45
KIVI                41 1050 950 600 1100 1650 25 41.25
ZEYTİN (SOFRALIK)   82 601 700 2500 3465 3101 3 9.30

 

​ 

HAYVANSAL ÜRETİM

BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI

SIĞIR                                                          33.500
BUZAĞI DANA                    12.500
MANDA                                                      4.000
TOPLAM 50.000

 

 

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI

CİNSİ ADET
KOYUN                                            25.000
KILKEÇİSİ                              2.700
TOPLAM 27.700

 

 

KANATLI HAYVAN VARLIĞI

CİNSİ ADET
YUMURTACI TAVUK                   (TİCARİ İŞLETMELER) 450.000
BROİLER TAVUK                           (TİCARİ İŞLETMELER)                                                                                   15.000
TAVUK (KÖY) 250.000
HİNDİ 6.500
ÖRDEK                                                           2.000
KAZ                                                                        2.000
GÜVERCİN 1.000
DİĞER KÜMES HAYVANLARI 1.500
TOPLAM 728.000

 

 

ARI KOVAN VARLIĞI

İŞLETME SAYISI 43
ARILIK SAYISI                       38
KOLONİ SAYISI (AKTİF)                           4.085
KOLONİ SAYISI (PASİF) 1.406
TOPLAM KOLONİ SAYISI 5491​